O produkte
Ovsené otruby patria medzi potraviny s najvyšším obsahom rozpustnej vlákniny a sú osvedčeným pomocníkom pri redukčných diétach. Dokážu zasýtiť na dlhú dobu a energiu uvoľňujú postupne. Osoh z nich majú aj ľudia s vysokým cholesterolom.
Otruby majú aj množstvo ďalších účinkov, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše zdravie. Ovos má totiž vysoký obsah bielkovín, ktoré majú priaznivý účinok pri telesnej vyčerpanosti, nespavosti, nervových poruchách. Priaznivo ovplyvňuje reguláciu cukru v krvi, podporuje činnosť štítnej žlazy, znižuje výskyt nádorových ochorení zažívacieho traktu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dôležitý je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B a nezanedbateľný podiel fosforu, horčíka, železa a zinku. Majú veľmi nízky glykemický index, takže sú vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí majú problém s normálnou hladinou cukru v krvi. Ovos obsahuje vynikajúcu rovnováhu aminokyselín a v porovnaní s inými druhmi zŕn má vysoký obsah lyzínu.
Ovsené otruby sú veľmi jemne mleté a tak sa najčastejšie konzumujú pridaním do kaše, jogurtu či palaciniek, ale aj na slano na zahustenie polievok či karbonátkov, kde predstavujú zdravšiu a hodnotnejšiu verziu. Ovsené otruby sú výborne aj do pečenia chleba. Svojou univerzálnosťou sa podobajú ovseným vločkám alebo pohánke.
Upozornenie: Neprekračujte dennú doporučenú dávku 2 PL (20-30g) otrúb! Vyšším podielom vlákniny si môžete spôsobiť tráviace problémy.
Zloženie: ovsené otruby.
Krajina pôvodu
Česká republika
Výživové údaje
Energia | 1543 kJ / 368 kcal |
Tuky | 9,4g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 1,6g |
Sacharidy | 47,8g |
z toho cukry | 1,2g |
Bielkoviny | 14,9g |
Soľ | <0,01g |
Alergény
--- --- |