Náš príbeh…

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

icon-asterisk

Často na úvod rôznych rozhovorov dostávam otázku, kedy nastal ten zlomový moment a zrodil sa nápad o Bezobalove. Zhruba od jari 2017 som sa intenzívnejšie začala zaujímať o ekológiu a robiť konkrétne zelenšie kroky nielen v súkromní, ale aj v práci. Postupne som v práci cítila, že mi to nestačí a trpím v nej. Potrebovala […]


Uverejnené

Náš príbeh…

Často na úvod rôznych rozhovorov dostávam otázku, kedy nastal ten zlomový moment a zrodil sa nápad o Bezobalove. Zhruba od jari 2017 som sa intenzívnejšie začala zaujímať o ekológiu a robiť konkrétne zelenšie kroky nielen v súkromní, ale aj v práci. Postupne som v práci cítila, že mi to nestačí a trpím v nej. Potrebovala a chcela som sa v živote posunúť.. Bolo leto 2018. V tom období neexistoval v Bratislave plnohodnotný bezobalový obchod, kde by som si aj ja sama vedela nakúpiť všetko potrebné do domácnosti a tak prirodzene prišla myšlienka zaplniť túto dieru na trhu, zúročiť svoje pracovné skúsenosti a priniesť Bratislave poriadny bezobaláč. Keď sme v auguste toho roku navštívili s manželom Island a na expedícii na ľadovec nám miestny vedec rozprával, že názov ich krajiny (Iceland) o pár desiatok rokov nebude aktuálny, pretože krajina bude “without ice”, otriaslo to nami natoľko, že sme vedeli, že musíme urýchlene niečo v našom živote zmeniť a začať konať. Hneď po návrate domov sme sa pustili do práce.

Prvé kroky sme podnikli začiatkom septembra 2018 a predajňu sa nám podarilo otvoriť 28. februára 2019. Takže po pol roku tvrdej a náročnej práce. V tom období totiž neexistoval ani legislatívny rámec pre otvorenie bezobalového obchodu na Slovensku, ani samoobslužný koncept predaja, takže nás na tejto ceste postretlo množstvo výziev. Inšpiráciu a rady sme preto hľadali najmä v zahraničí. Bezobalovo sme postavili na našich najdôležitejších hodnotách. V prvom rade je to rozhodne minimalizmus v každom smere života. Ten naviac kráča u nás ruka v ruke s udržateľnosťou. Oslobodiť sa od potreby mať a vlastniť viac a zamerať sa na podstatu. Ďalej je to ohľaduplnosť a čestnosť – či už voči nášmu okoliu, zákazníkom, dodávateľom a obchodným partnerom a v neposlednom rade aj voči sebe samým.

Snažili sme sa vytvoriť miesto, kde si bude môcť ekologicky zmýšľajúci zákazník nakúpiť všetko základné a potrebné pod jednou strechou – potraviny všetkého druhu, širokú škálu čapovanej ekologickej drogérie, prírodnú lokálnu kozmetiku bez obalov a tiež rôzne doplnky a ekologické vychytávky do domácnosti či na cestovanie. Snažíme sa uplatňovať princíp lokálnosti a podpory malých poctivých pestovateľov a výrobcov v maximálnej možnej miere.

Snažíme sa Vám tiež ukázať, že na to, aby sme žili a nakupovali ekologicky, nemusíme chodiť bosí a jesť korienky. Že môžeme žiť uvedomelo a zodpovedne voči svojmu okoliu a prírode aj v modernej dobe a vo veľkomeste. Že môžeme nakupovať len to, čo potrebujeme a v množstve, aké spotrebujeme. Že nákup v bezobalovom obchode vie byť nielen hravý, ale aj prínosný. Že ním predchádzame plytvaniu, vieme akú kvalitu produktov nakupujeme a koho svojim nákupom podporujeme a že takýto nákup je v súlade s našimi hodnotami a neznamená vzdať sa svojho komfortu, práve naopak. Na konci dňa je skvelý pocit uvedomiť si, že sme súčasťou zodpovednej a vnímavej komunity, ktorá nemyslí iba na seba.

Veríme, že spolu s Vami môžeme aj prostredníctvom Bezobalova prispieť k pozitívnej zmene vo svete. Ďakujeme, že ste v tom s nami. Máme Vás veľmi radi. 

Náš príbeh...