Valentín? Čas ukázať lásku (aj) našej planéte + tipy na darčeky

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

ruže na posteli
icon-asterisk

Vieme, že Valentín je považovaný za veľmi kontroverzný sviatok, ktorý doslova delí spoločnosť na dve polovice. Jedna z nich sa už od Vianoc teší na mnohoraké prekvapenia sladkého či plyšového druhu, zatiaľ čo druhá tvrdošijne odmieta oslavovať lásku na povel. Možno sa medzi zvyšnými nájde zopár jedincov, ktorí takmer z povinnosti darujú čokoládu alebo kvietok, iní celkom […]


Uverejnené

Valentín? Čas ukázať lásku (aj) našej planéte + tipy na darčeky

Vieme, že Valentín je považovaný za veľmi kontroverzný sviatok, ktorý doslova delí spoločnosť na dve polovice. Jedna z nich sa už od Vianoc teší na mnohoraké prekvapenia sladkého či plyšového druhu, zatiaľ čo druhá tvrdošijne odmieta oslavovať lásku na povel.

Možno sa medzi zvyšnými nájde zopár jedincov, ktorí takmer z povinnosti darujú čokoládu alebo kvietok, iní celkom zabudnú, možno aj nechtiac. V každom prípade je však myšlienka oslavy sv. Valentína, ktorý každoročne pripadá na 14. februára, pekným gestom s tradíciou trvajúcou niekoľko storočí.

Prečo oslavujeme Valentín?

Pravdepodobne ste príbeh pôvodného Valentína už počuli, no i v tomto prípade platí staré známe „opakovanie je matka múdrosti“. Pripomeňme si, odkiaľ vlastne obdarovávanie dobrotami, kvetmi a inými drobnými darčekmi pochádza a čo je pravou podstatou tohto sviatku.

Ako uvádza stručná legenda na webe History, pôvodný príbeh je opradený tajomstvom. Katolícka cirkev rozoznáva vo svojich radoch dokopy troch Valentínov, ktorí boli kanonizovaní za svätcov. Najznámejšia legenda sa vracia do 3. storočia, v ktorom žil jeden z Valentínov. Keď vládca Claudius II. zakázal mladým mužom ženiť sa (pretože podľa jeho logiky slobodný muž = lepší vojak), kňaz Valentín sa mu vzoprel a napriek zákazu sobášil mladé zamilované páry v tajnosti. Za svoj čin bol (tento) Valentín neskôr popravený.

Iný príbeh odkazuje na Valentína, ktorý nezištne pomáhal väzňom utekať zo starorímskych väzení, kde panovali katastrofálne podmienky na život. Ďalšia legenda hovorí o neprávom väznenom Valentínovi, ktorý poslali svojej láske približne v polovici februára odkaz s podpisom „Tvoj Valentín“ a založil tak tradíciu posielania zamilovaných pozdravov dávno predtým, než sa zo 14. februára stal silne komercionalizovaný sviatok.

Tak či onak, zo všetkých príbehov vyplýva, že pôvodný Valentín musel byť chlap so srdcom na správnom mieste. Sympatická, hrdinská a – zo všetkého najdôležitejšie – romantická postava našich dejín, ktorá si podľa nás zaslúži oslavovať svoj deň aspoň raz počas roka.

Nech je to niečo, čo zanechá stopu len v srdci, nie na našej planéte.

Ľúbiť sa aj bez ton odpadu

Oslavovanie Valentína nás však privádza k myšlienke rovnako dôležitej ako samotná láska. Prejaviť náklonnosť je možné aj bez darovania hmotných vecí, ktoré sa v blízkej budúcnosti premenia na odpad. Priznajme si sami pred sebou, koľko plyšových medvedíkov alebo umelohmotných suvenírov pripomínajúcich súčasné aj minulé lásky už vlastníme?

tipy na darčeky
zdroj foto: Pexels

Samozrejme, nechceme hádzať všetkých do jedného vreca. Čoraz viac ľudí prichádza aj na Valentína s originálnymi, napríklad ručne robenými darčekmi, ktorých hodnota je nevyčísliteľná. Rovnako sa riadime myšlienkou, že Valentín (ak sa ho rozhodnete oslavovať) by mal byť sviatkom s dostatkom lásky pre všetkých. Nedržíme sa striktnej zásady, že oslavovať treba len lásku medzi partnermi. Ľahko to môže vrhať na 14. február melancholický tieň pre tých, ktorí ho nedobrovoľne oslavujú osamote.

Naopak, sme presvedčení, že je to vynikajúca príležitosť ukázať malý akt náklonnosti blízkym ľuďom v našom okolí. Či už je to životná láska, dieťa, sused, psík, kolega alebo sa rozhodnete obdarovať seba, nemali by sme pri tom zabúdať na ten najdôležitejší faktor. Nech je to niečo, čo zanechá stopu len v srdci, nie na našej planéte.

Čo originálne (okrem svojej náklonnosti) darovať?

Vieme, že pre vašich blízkych ste najlepším a najvzácnejším darom vy. Obzvlášť v tomto náročnom období, keď sa stretávanie a objímanie stali synonymom nebezpečenstva, je svätý Valentín o trochu smutnejší než obyčajne.

Aj preto sme si pre vás pripravili trochu netradičné tipy na darčeky, ktoré si u nás môžete zakúpiť osobne alebo objednať online a následne nechať doručiť svojim blízkym na celom území Slovenskej republiky.

Pre silnú a nezávislú dámu

Milujeme inšpiratívne ženy a keďže sme presvedčení, že ich milujete rovnako, pripravili sme si pre vás tipy na darčeky pre tento silno-nežný druh. Či už hovoríme o vašej polovičke, sestre alebo matke, ani tá najnepoddajnejšia žena neodmietne darček zo srdca. Pôvod výrobkov, ich zloženie a nízky emisný dopad sú len plusom.

tipy na darčeky
zdroj foto: Bezobalovo

Obmäkčiť ju môžete napríklad časom pre seba, ktorý jej venujete v podobe voňavej soli do kúpeľa, nežnej masážnej kocky či jemnej pleťovej masky na tvár. Čo možno pokaziť tuhým šampónom s názvom Lásky kvet alebo balzamom na pery s menom Soft Kiss (Nežný bozk)?

Pre milovníka času v kuchyni

Vyvraciame stereotypy a dovolíme si tvrdiť, že práve muži trávia v kuchyni čoraz viac času. A baví ich to! Preto sme tomu prispôsobili naše tipy na darčeky. Čo takto namiešať mu balíček z bezobalových potravín a pripraviť mu k nim ručne písané kartičky s vašimi obľúbenými receptami? Bude to ako milé pozvanie na romantickú večeru, ktorá sa začne už spoločne stráveným časom pri varení.

Začať môžete napríklad niekoľkými druhmi cestovín, strukovínobilovín. K základu prihoďte zopár orieškov, špeciálne oleje a omáčky a nezabudnite na koreniny. Mnohé z nich majú afrodiziakálne účinky, prinesú vám teda pôžitok aj neskôr po jedle. 🙂

Valentín? Čas ukázať lásku (aj) našej planéte + tipy na darčeky
zdroj foto: Bezobalovo

P. S.: Darček a recepty sú, samozrejme, vhodnou alternatívou aj pre vaše milované ženy a všetky si môžete odniesť vo vlastných obaloch.

Pre hlboko romantickú dušu

Aký by to bol sviatok Valentína, ak by sme opomenuli vyslovene romantické darčeky. U nás môžete vyskladať napríklad balíček s obľúbenými sladkými a sladkými produktmi, čajmi či kávou, ale nájdete tu aj produkty vysokej kvality vo forme orechových masiel a nátierok. Čo takto pripraviť raňajky do postele? Ovsené lievance s nátierkou z extra chrumkavých mandlí voňajú až sem. K tomu šálka kvalitného zeleného čaju alebo kávy s (ne)mliekom a romantické raňajky sú na svete.

Mierne mrazivou alternatívou môže byť napríklad malý horský piknik v prírode (v rámci okresu). Pripravte obdobu jedla, ktoré chutí dobre aj chladné, uvarte kávu do termosky (alebo si vezmite mokku a varič) a vyrazte si, teplo oblečení, zjesť raňajky na nejaké obľúbené výnimočné miesto. Bude to zaručene chvíľka, na ktorú budete s láskou ešte dlho spomínať.

Pre štvornohého miláčika

Doprajme trochu lásky aj našim štvornohým miláčikom, tí nám ju predsa v nekontrolovateľnej miere dávajú na dennej báze. Okrem špeciálnych „mlsiek“ pre psíkov, ktoré im môžete dávkovať počas celého dňa (alebo hoci aj nasledujúceho týždňa) im môžete pripraviť aj psí wellness deň. S tuhým šampónom špeciálne vyvinutým pre potreby srsti a novou kefou im venujete príjemne strávený čas a svoju pozornosť, čo ocenia viac než čokoľvek iné.

tipy na darčeky
zdroj foto: Pexels
Pre toho, čo sa nikdy nevie rozhodnúť

Špeciálna kategória našich milovaných sú tí, ktorí sa nikdy nevedia rozhodnúť a najviac sa tešia z praktických vecí, čo si zakúpia sami. V posledných rokoch sa veľmi populárnou formou obdarovávania stali darčekové poukážky, ktoré poslúžia na ukážku vašej náklonnosti, no zároveň nimi rešpektujete možnosť slobodnej voľby obdarovaného.

Pri príležitosti Valentína môžete ich opačnú stranu pokresliť, napísať na ňu vami vymyslený veršík plný láskavých slov alebo na poukážku nalepiť vašu spoločnú fotografiu. Bude mať personalizovaný charakter a radosť z darčeka zažije obdarovaný ešte raz, keď si bude produkty naozaj nakupovať .

Ak sme vás aspoň trochu inšpirovali a oceňujete naše tipy na darčeky, tešíme sa. Vidíte, že darček ku dňu svätého Valentína môže byť zároveň láskyplný a mať minimálny dopad na našu prírodu. V obchodíku nájdete desiatky kombinácií jednoduchých a prírodných produktov bez obalov, ktoré vyčarujú vašim drahým úsmev na tvári. Dôvodov na oslavu lásky predsa nikdy nie je dosť, čo myslíte?