Gréta – dievča, ktoré zmenilo svet

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

Gréta - dievča, ktoré zmenilo svet
icon-asterisk

Neveríte, že jeden človek vie zmeniť svet? Ja tomu verím a verím tomu aj vďaka mladej slečne, ktorej sa to podarilo. Volá sa Gréta Thunberg. Som presvedčená, že ste o nej už určite počuli. Gréta je mladá švédska aktivistka, ktorá je známa najmä svojimi štrajkami pred švédskym parlamentom. Prvýkrát šla s transparentom v rukách pred švédsky […]


Uverejnené

Gréta – dievča, ktoré zmenilo svet

Neveríte, že jeden človek vie zmeniť svet? Ja tomu verím a verím tomu aj vďaka mladej slečne, ktorej sa to podarilo. Volá sa Gréta Thunberg. Som presvedčená, že ste o nej už určite počuli. Gréta je mladá švédska aktivistka, ktorá je známa najmä svojimi štrajkami pred švédskym parlamentom. Prvýkrát šla s transparentom v rukách pred švédsky parlament v piatok 20. augusta 2018 ako 15-ročné dievča. Urobila tak krátko pred švédskymi parlamentnými voľbami, ktoré boli naplánované na 9.septembra. Neskôr sa vyjadrila, že tak urobila pre to, lebo sa už nemohla ďalej pozerať na požiare, ktoré v tom období zúrili v jej rodnom Švédsku. Jej hlavnou požiadavkou bolo, aby švédska vláda znížila emisie uhlíka podľa Parížskej dohody. 

Grétina učiteľka spomína ako Gréta už ako 11-ročná pripravila spolužiakom prezentáciu o klimatickej kríze a s plačom im hovorila o hladujúcich polárnych medveďoch, extrémnom počasí a potopách. Už v skorom rannom veku táto mladá slečna začala trpieť depresiami, prestala sa s kýmkoľvek rozprávať a dokonca prestala jesť. Neskôr Gréte diagnostikovali Aspergerov syndróm, vďaka ktorému vníma svet oveľa citlivejšie ako my.

Raz povedala: „V roku 2030 budem mať 26 rokov. Moja malá sestra Beáta bude mať 23. Takisto na tom budú aj vaše deti a vnúčence. Bolo nám povedané, že je to najkrajší vek a že máme pred sebou celý život. Ale nie som si istá,či chceme, aby nás čakal takýto život. Narodila som sa v dobe, kedy mi každý hovoril, že mám snívať vo veľkom, môže byť zo mňa hocikto a môžem bývať hocikde, kde len chcem. Máme možnosti, ktoré naši starí rodičia nemali. Máme všetko, čo si len zaželáme a ja mám pocit, že možno nám nezostalo už nič. Pravdepodobne už nemáme žiadnu budúcnosť.“

Grétin sólový štrajk inšpiroval celý svet. Postupne sa ku nej začali pridávať ďalší študenti až napokon vzniklo študentské hnutie Fridays For Future v mnohých krajinách sveta. Gréta Thunberg sa stala celosvetovo najmladšou klimatickou aktivistkou, ktorú už dvakrát stihli nominovať na Nobelovú cenu, zúčastnila sa tiež mnohých svetových summitov a podujatí. Zmobilizovala celý svet, kedy študenti na celom svete usporadúvajú klimatické štrajky  za lepšiu budúcnosť vo svojich krajinách a mestách. Dosiaľ najväčší, ktorý sa konal 20.septembra 2019 bol zložený zo 4 miliónov protestov po celom svete. Takže áno, aj jeden človek vie zmeniť svet a Gréta ho určite zmenila.

Táto časť blogu bude preto venovaná jednotlivcovi. Tomu, čo môže spraviť skoro každý z nás, aby prispel ku pozitívnej zmene, ktorú chce vidieť vo svete. Budeme vám prinášať tipy a triky ako môžete aj vy zmeniť svoje správanie a správať sa ekologickejšie. Blog bude nabitý praktickými radami a inšpiráciami do bežného denného života každého z nás.