Ako sa udržateľná menštruácia stala tak populárnou

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

udržateľná menštruácia
icon-asterisk

Každá sme iná, každá sme jedinečná. Dnešný článok začíname klišé vetou, ktorá presne vystihuje našu tému. Menštruáciu. Pozrieme sa bližšie na menštruáciu, ktorá je zhovievavá k našej Zemi, ktorá ju nezahlcuje miliónmi ton odpadu ročne. Udržateľná menštruácia je niečo, čo môže ľahko praktizovať každá z nás. Poďme si na začiatok povedať niekoľko faktov. Priemyselne vyrobená […]


Uverejnené

Ako sa udržateľná menštruácia stala tak populárnou

Každá sme iná, každá sme jedinečná. Dnešný článok začíname klišé vetou, ktorá presne vystihuje našu tému. Menštruáciu. Pozrieme sa bližšie na menštruáciu, ktorá je zhovievavá k našej Zemi, ktorá ju nezahlcuje miliónmi ton odpadu ročne. Udržateľná menštruácia je niečo, čo môže ľahko praktizovať každá z nás.

Poďme si na začiatok povedať niekoľko faktov. Priemyselne vyrobená hygienická vložka sa bude rozkladať približne 500 – 800 rokov. Iba v Indii sa ročne vyprodukuje 432 miliónov menštruačných vložiek, a ak by boli pokope na jednej veľkej skládke, táto skládka by mala rozlohu 24 hektárov.

Zároveň ide o odpad, ktorý je plný nebezpečných toxických chemikálií, ktoré sa postupne dostávajú do pôdy. Tento odpad je nebezpečný aj pre ľudské zdravie. Chemikálie z vložiek, ktoré idú pri rozklade do pôdy, znečisťujú podzemné vody a znižujú úrodnosť. Rovnako nebezpečné pre našu planétu sú aj menštruačné tampóny, ktoré taktiež končia na skládkach.

Každá žena, ktorá má pravidelnú menštruáciu, počas svojho života použije približne 10 000 – 15 000 kusov jednorazových menštruačných pomôcok, ktoré končia na skládkach

V minulosti (okolo roku 1800) začala priemerná žena menštruovať v neskoršej puberte, okolo 17. roku života. V súčasnosti je priemerný vek dievčat, ktoré dostanú menštruáciu prvýkrát 12 rokov. Podľa odborníkov za to môže zlepšenie výživy a celkového zdravotného stavu, no v realite to znamená aj to, že každá žena menštruuje priemerne o 5 rokov dlhšie. V prepočte strávime krvácaním približne 10 rokov života vkuse (a táto téma je stále tabu), prečo si ich teda nespríjemniť ako sa len dá?

Presne toto sú dôvody, pre ktoré je priam nutnosť hovoriť o témach, ako je udržateľná menštruácia. A nielen hovoriť, ale aj ju praktizovať. Našťastie, v posledných rokoch sa do popredia dostávajú udržateľné menštruačné pomôcky, ku ktorým má prístup čoraz viac žien. Poďme sa pozrieť na tie najdostupnejšie z nich a na to, aké výhody nám ponúkajú.

Menštruačný kalíšok

  • efektívna a cenovo dostupná menštruačná pomôcka
  • dlhá životnosť (až okolo 10 rokov pri správnom zaobchádzaní)
  • je vyrobený z lekárskeho silikónu, nehrozia pri ňom žiadne ženské problémy
  • niektorí výrobcovia uvádzajú možnosť mať pohlavný styk aj s menštruačným kalíškom (drží krv pri krčku maternice a tá sa teda nedostáva nikam inam)
  • menštruačný kalíšok je vhodný počas športovania, kúpania…

Menštruačné nohavičky

  • veľmi pohodlné riešenie počas menštruácie
  • sú z prírodných materiálov, dovoľujú pokožke dýchať
  • ani po niekoľkých hodinách neprepustia žiaden zápach
  • sú veľmi skladné a praktické aj počas cestovania
  • poslúžia aj ako dobrá ”poistka” ku kalíšku počas veľmi silnej menštruácie
udržateľná menštruácia
zdroj: Pexels

Látkové vložky

  • sú vyrobené z organickej bavlny, veľmi príjemné pre pokožku a nespôsobujú žiadne podráždenia (na rozdiel od klasických menštruačných vložiek, ktoré sú vyrobené z prímesí plastu)
  • neobsahujú žiadne syntetické prísady
  • počiatočná investícia je oproti klasickým vložkám vyššia, z dlhodobého hľadiska sú lacnejšie

Ako sme na začiatku spomenuli, každá žena je jedinečná a každej z nás vyhovuje niečo iné. A to je úplne v poriadku. Aj preto sa s vami chceme podeliť o naše vlastné skúsenosti a o to, ako obohatila udržateľná menštruácia životy našich autoriek.

Autorka Maťa: Skúsila som kalíšok aj nohavičky, no moja silná menštruácia stále bojkotuje

Odkedy mám menštruáciu, patrím do tímu tampónov. Keď som sa dozvedela o menštruačnom kalíšku, ihneď som o ňom začala zisťovať viac. Chvíľu som naň naberala odvahu, no po samých dobrých referenciách som si jeden zaobstarala.

Už pri prvom zavádzaní som bojovala s tým, že som naozaj nevedela, ako na to. Pozrela som si niekoľko videí, obrázkové postupy, ale, na moje sklamanie, nič z toho nefungovalo. Za žiadnych okolností sa mi nepodarilo kalíšok zaviesť tak, aby sa vo vnútri otvoril a správne prisal. Počas asi 4 menštruácií som ho zakaždým vytiahla a dala mu šancu, vždy neúspešne. Napokon som to vzdala úplne.

Začiatkom roka si moje dve blízke kamarátky kúpili menštruačné nohavičky a už od prvej menštruácie si ich nevedeli vynachváliť. I keď som nikdy nemala rada ten pocit pri unikaní krvi, chcela som udržateľnejšiu menštruáciu. A tak som si kúpila menštruačné nohavičky – 1 kus na extra silnú menštruáciu, 2 kusy na silnú menštruáciu a 2 kusy na slabšiu menštruáciu. Fakt som sa na ne tešila.

udržateľná menštruácia
zdroj: Pexels

No z mojej strany prišlo mierne sklamanie. Mám silnú menštruáciu (najmä 2. deň) a aj tie nohavičky na extra silnú menštruáciu mi vydržali nanajvýš 4 hodiny. Nehrozilo teda, že by som ich mohla mať počas celej noci či počas 8-hodinovej pracovnej smeny.

Vyriešila som to tak, že na noc si dám tampón + nohavičky. Do práce si nosím 2 kusy náhradných nohavičiek, vymieňanie v práci mi však príde dosť nepraktické, taktiež to, že potom doma periem naraz troje nohavičky a mám pocit, že miniem extrémne kvantum vody. To je ďalšia vec, neviem, či robím niečo zle, ale kým nohavičky vyperiem tak, že sú úplne čisté, zaberie mi to minimálne 10 minút a príde mi, že dosť plytvám vodou. No a ďalšia vec, z ktorej nie som nadšená, je spomínaný vodopád. Ten pocit vážne nemám rada (smiech). Menštruačné nohavičky mi nie sú veľmi pohodlné ani počas cvičenia a tiež počas dní, keď sa viac potím.

Keďže mám zatiaľ v zásobe 5 kusov nohavičiek, mám celkom problém vyskladať si to tak, aby mi vystačili. Počas prvého dňa mi stačia 2 kusy, no na druhý deň a druhú noc potrebujem minimálne 4. Tie mi, samozrejme, nestihnú do ďalšieho dňa uschnúť a už to musím rôzne kombinovať. Mám v pláne vyskúšať iný typ/tvar kalíška, možno mi ten, ktorý mám, jednoducho nesadol. Ešte som dostala radu, že mám vyskúšať po obvode kalíška spraviť viac maličkých dierok pomocu ihly. Určite to skúsim, sama som zvedavá 😊

Autorka Sima: Udržateľná menštruácia figuruje v mojom živote už rok

U mňa (druhá autorka píšuca pre Bezobalovo, pozn. redakcie) vždy viedli vložky, hoci mi boli mierne nepohodlné, a to najmä v lete. Ako sa vraví, ženy sa väčšinou delia na dva veľké tímy – vložky verzus tampóny, a ja som odjakživa patrila do prvej skupiny. Pri zavádzaní tampónu som pociťovala mierny diskomfort a nikdy som sa celkom nepreniesla cez pocit, že mám niečo vo svojom tele.

Keď som minulý rok objavila menštruačné nohavičky, odvážila som sa kúpiť si 1 kus ešte predtým, než sa v internetovom svete roztrhol boom recenzií na tento zázrak. Sadol mi model vo veľkosti, ktorú bežne nosím a po prvej menštruácii som okamžite objednávala ďalšie. Momentálne vlastním spolu 6 kusov – 2 na silnejšiu a 4 na miernejšiu menštruáciu. Musím však uznať, že patrím k ženám so slabším a dlhším cyklom, preto mi jedny nohavičky bez problémov vydržia takmer celý deň. V prvých dňoch ich vymieňam väčšinou raz denne, no aj to skôr pre môj lepší pocit než pre obavu, že by mi pretiekli.

udržateľná menštruácia
zdroj: Pexels

Už od minulého leta som teda kompletne prešla na menštruačné nohavičky, ktoré by mali (1 kus) podľa informácií od výrobcu vydržať pri správnom zaobchádzaní približne 2 roky. Po použití nohavičky dočista vyperiem v studenej vode (pokiaľ z nich ide krv), následne ich vyperiem v teplej vode v tekutom pracom géli na tmavú bielizeň. Je dôležité neprať ich v sypkom prášku, ktorý by mohol narušiť ich technologickú štruktúru a následne znížiť savosť. Po skončení cyklu ich takto prepraté ešte raz operiem s tmavou bielizňou v práčke na teplote 40 °C.

Pocit pri nich je na nezaplatenie, naozaj zažívam sľúbené momenty „zabudnutia“, že mám svoje dni. Menštruačné nohavičky rapídne zvýšili kvalitu môjho života a pri zvyšujúcej sa produkcii a konkurencii verím, že aj ich cena pôjde časom dole. Mojím prianím je, aby si každá zo žien mohla dovoliť jednorazovo investovať do menštruačných pomôcok, ktoré by im spríjemnili neskutočné množstvo dní v živote, počas ktorých krvácajú. Týmto sa chcem poďakovať všetkým výrobcom, ktorí odvážne prichádzajú na trh s ekologickými a veľmi príjemnými inováciami. Ďakujeme!

Dajte nám vedieť, či ste už vyskúšali niektorú z menovaných alternatív, prípadne či máte svoje overené triky, ako urobiť menštruačné dni príjemnejšími aj napriek diskomfortu, ktorý mnohé z nás pociťujú. Myslíme, že je čas o tom hovoriť nahlas. 😊

Zdroje: helpingwomenperiod.org