Dentálna hygiena ekologicky? Vaše ústa sa vám poďakujú

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

dentálna hygiena ekologicky
icon-asterisk

Zubná pasta v prášku, zubná pasta v tabletách, bambusová zubná kefka… to ani zďaleka nie sú všetky možnosti, ktoré dnes pod pojmom dentálna hygiena ekologicky rozumieme. Pripravili sme si pre vás súhrn možností, ktoré môžu posunúť vašu dentálnu rutinu prírodnejším smerom za pár drobných. Verte nám, vaša ústna dutina sa vám už po krátkom čase […]


Uverejnené

Dentálna hygiena ekologicky? Vaše ústa sa vám poďakujú

Zubná pasta v prášku, zubná pasta v tabletách, bambusová zubná kefka… to ani zďaleka nie sú všetky možnosti, ktoré dnes pod pojmom dentálna hygiena ekologicky rozumieme. Pripravili sme si pre vás súhrn možností, ktoré môžu posunúť vašu dentálnu rutinu prírodnejším smerom za pár drobných. Verte nám, vaša ústna dutina sa vám už po krátkom čase poďakuje.

Zuby, ústa, jazyk a hrtan sú vstupným priestorom do nášho tela. Ústna sliznica patrí k tým najcitlivejším, no napriek tomu ju často dráždime zubnými prípravkami s nie príliš lichotivým zložením. Vedeli ste o tom, že každý krok v ústnej hygiene je dnes už možné robiť viac ekologicky?

Základom je správny výber zubnej pasty

Azda najbežnejšou a prvou alternatívou klasických zubných pást boli zubné tablety a zubný prášok. Oboje stačí položiť (alebo naniesť) na navlhčenú zubnú kefku a pustiť sa do umývania zubov. V súčasnosti existuje niekoľko desiatok alternatív v tuhej podobe, ktoré pochádzajú aj od slovenských výrobcov. Je možné ich kúpiť v skle, prípadne vo vratných obaloch a dopĺňať ich stále dokola.

Tejto alternatíve však nedôverujú všetci – niekto si jednoducho nevie predstaviť, ako by prášok alebo tablety mohli efektívne umyť jeho zuby. Dentálna hygiena ekologicky sa dá dosiahnuť aj pomocou výmeny komerčných pást za tie s prírodným zložením, ktoré majú podobnú konzistenciu. Výrobcovia sa snažia prispôsobiť dopytu, preto si ich môžete zadovážiť v rozličných sklenených obaloch s pumpičkou alebo si ich rovno načapovať.

Komerčné zubné pasty majú často zloženie, ktoré dráždi našu ústnu dutinu, tie s bieliacim účinkom spôsobujú odhaľovanie zubných krčkov a ich dlhodobé používanie môže mať negatívny dopad na naše zdravie. Pozor si treba dať aj na ústne pasty určené pre deti, ktorých bežnou súčasťou sú cukor, farbivá a umelé sladidlá. Obal zo zubných pást sa naviac nedá recyklovať ani inak zužitkovať, keďže je zložený z viacerých zlisovaných materiálov.

dentálna hygiena ekologicky
zdroj foto: Pexels

Zubná kefka ako umelecké dielo

V tesnom závese za zubnou pastou je zubná kefka. Tentokrát nejde o to, či vybrať mäkkú, ultra mäkkú, strednú či tvrdú, no predovšetkým o výrobu a materiál. Zubné kefky sú totiž pre planétu rovnakým problémom ako nerecyklovateľné obaly od zubných pást. Sú kombináciou rozličných materiálov, ktoré od seba nie je možné jednoducho oddeliť.

Medzi najrozšírenejšie alternatívy patria tie vyrobené z bambusu a hoci bambus na našom území zatiaľ nevieme dopestovať (a musí byť teda zákonite dovážaný z východných krajín), lepšiu alternatívu sme (opäť, zatiaľ) nevymysleli. Sú ľahké a často doplnené krásnymi odkazmi vyrezanými na rúčkach. Niekde si odkaz dokonca môžete dať vygravírovať, čo povyšuje zubnú kefku na umelecké dielo alebo skvelý darček. Doplniť ich môžete praktickými prenoskami (sklenenými, bambusovými, škrobovými), teda nesmierne ľahkými obalmi na zubné kefky, ktoré je možné schovať prakticky kamkoľvek.

A čo so zubnou niťou?

Aj taká malá vec, akou nepochybne zubná niť je, vie narobiť veľa neporiadku. Predstavte si, že ju na dennej báze používajú stovky miliónov ľudí po celom svete. Následne končí v odpadkovom koši na zmiešaný odpad a v lepšom prípade na skládke, v tom horšom niekde v odpadových vodách a v jazerách, riekach či moriach. Tam si ju môžu živočíchy pomýliť s potenciálnou potravou a katastrofa jednej rybky je na svete.

Všeobecne pomáha pozerať sa na svet z vtáčej perspektívy (a teraz nemyslíme perspektívu jedného konkrétneho vtáka, ale z nadhľadu, samozrejme). To vám pomôže uvedomiť si, že aj taký malý krok ako je výmena dentálnej nite za tú v skle, ktorá je vyrobená z bambusového uhlia alebo kukuričného škrobu, môže mať obrovský dopad. Predstavte si, že stovky miliónov ľudí si budú svoju dentálnu niť dopĺňať do malej sklenenej nádobky, stále dokola a donekonečna. Krásna predstava, však? A vôbec nie nereálna!

dentálna hygiena ekologicky
zdroj foto: Pexels

Viete, čo je úplná bomba?

Čapovaná slovenská ústna voda, ktorá chutí ako svieža mäta a pýši sa premysleným prírodným zložením. Naše srdcia opäť plesajú pri predstave, koľko fľašiek z tvrdeného plastu s vrchnákmi by sa ušetrilo, keby ľudia skúsili prírodnú alternatívu, či už v jej čapovanej alebo balenej verzii (napríklad v donekonečna recyklovateľnom skle).

Ako iné oblasti kozmetiky či drogérie, aj oblasť ekologickej ústnej hygieny sa neustále posúva vpred. Na trhu pribúda konkurencia a ponuka je už tak široká, že svojím zložením ulahodí aj tým najnáročnejším klientom. Presvedčili sme vás na skúsenie niektorej z alternatív alebo už dávno všetky aplikujete vo svojej dentálnej hygiene?