Veronika Hupková: Najviac sa mi osvedčili produkty, ktoré som primárne vyvíjala pre seba a svojich blízkych

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

Veronika Hupková
icon-asterisk

Veronika Hupková je zakladateľkou slovenskej značky prírodnej kozmetiky Herbs by Hupka, ktorú už viac ako rok nájdete v našej ponuke. Za tento čas si jej produkty našli u nás mnoho spokojných stálych zákazníkov a z nás sa stali kamarátky. Veronika je energická, večne vysmiata a pozitívna baba, ktorá (nielen) mňa v mnohom inšpiruje. Rozhodla som […]


Uverejnené

Veronika Hupková: Najviac sa mi osvedčili produkty, ktoré som primárne vyvíjala pre seba a svojich blízkych

Veronika Hupková je zakladateľkou slovenskej značky prírodnej kozmetiky Herbs by Hupka, ktorú už viac ako rok nájdete v našej ponuke. Za tento čas si jej produkty našli u nás mnoho spokojných stálych zákazníkov a z nás sa stali kamarátky. Veronika je energická, večne vysmiata a pozitívna baba, ktorá (nielen) mňa v mnohom inšpiruje. Rozhodla som sa ju preto trošku vyspovedať a položila som jej pár otázok. 

Ako dlho sa venuješ výrobe prírodnej kozmetiky a čo bol prvý produkt, ktorý si vyrobila?

Výrobe prírodnej kozmetiky sa venujem od roku 2018, no oficiálne som začala až v roku 2020, nakoľko som najprv vôbec nečakala, že by z toho mohla byť moja práca, brala som to najprv čisto ako hobby. Pomerne dlho mi trvalo aj vydanie certifikátov ku kozmetike a založenie vlastnej prevádzky, takže preto hovorím, že oficiálne až 2020 🙂

V akej oblasti si pracovala pred založením značky Herbs by Hupka? Nebála si sa opustiť “istotu práce” a vrhnúť sa na podnikanie? Aké boli začiatky podnikania?

Mám vyštudované medzinárodné vzťahy a hneď po ukončení školy som sa zamestnala v korporáte. Nemala som s tým problém, ale že by ma klikanie do počítača zrovna naplňovalo sa povedať nedá. Čo sa nedá zas povedať o Herbs by Hupka, tam ma baví úplne všetko. Nie je to len o výrobe prírodnej kozmetiky, ale aj o dizajne, nápadoch, marketingu, a mám pocit, že denne mám aj 10 rôznych funkcií. Jasné, že som sa na začiatku bála, ale povedala som si, že dám tomu pol roka, a keď sa to nevydarí, vrátim sa naspäť do práce. S ohliadnutím späť, ani neviem ako som na to celé nabrala odvahu, nemala som ani žiadne úspory, hnala ma len túžba a presvedčenie, že to je to, čomu sa mám v živote venovať. Začiatky boli veľmi náročné, je to obrovská skúška, že či to myslíš naozaj vážne. Najprv som si hľadala a zariaďovala výrobné priestory, potom som riešila Karty bezpečnostných údajov pre kozmetiku a sviečky. Pomohla som si aj štátnym príspevkom, či crowdfundingovou kampaňou. Keď som konečne mala všetko pripravené, o 5 dní na to prišiel Covid a všetko sa zavrelo. Nebudem klamať, mala som hlavu v smútku, ale vďaka tomu, že som to nevzdala dnes môžem fungovať a tiež pripravovať nové produkty. Myslím, že koniec koncov toto bola životná skúška na nezaplatenie. Veľmi ma to zocelilo.

Ktorý z tvojich aktuálnych produktov je bestseller a prečo si myslíš, že je tomu tak, že práve on?

Určite je to Jemný ženský gél na intímnu hygienu. Najviac sa predáva a je naň aj najviac recenzií od zákazníčiek. Je to taká moja srdcovka. Sama som mala rôzne gynekologické problémy a aj operáciu, takže som to miešala hlavne v začiatkoch pre seba a svoje využitie. S odstupom času sa mi potvrdilo, že je najlepšie certifikovať produkty, ktoré som vyvíjala či už pre seba, alebo niekoho blízkeho, aby im pomohli.

Herbs by Hupka
Jemný ženský gél Herbs by Hupka

Sú v rámci kozmetiky látky alebo suroviny, ktoré pri výrobe svojich produktov nepoužívaš?

Snažím sa vyhýbať surovinám ako sulfáty, syntetické parfumy, konzervanty, či silikóny alebo palmový olej. Už je dnes dostupných pomerne veľa látok, ktorým sa tieto suroviny dajú nahradiť.

Okrem kozmetiky nájdeme v tvojej ponuke aj prírodné sviečky. Pri ich výrobe som ťa zrovna zastihla vo výrobni. Čo ma pri našom rozhovore prekvapilo a myslím si, že málokto o tom vie, je fakt, že aj sviečky podliehajú certifikácií rovnako ako kozmetika. No je minimum značiek, ktoré tieto certifikáty majú a sviečky predávajú bez nich. Prečo je tomu tak a prečo je potrebný certifikát aj k takémuto druhu tovaru?

Myslím, že tu chýba určitá regulácia zo strany našich úradov a tiež nejasné informácie. Výroba sviečok, hlavne tých sójových je teraz extrémne populárna a mám pocit, že to robí už takmer každý. Ja mám sviečky skôr ako doplnok ku kozmetike, vieš, že mám v ponuke len tri druhy, ale všetky majú Karty bezpečnostných údajov a sú notifikované na príslušnom úrade. Ak sa nemýlim, alebo resp. podľa informácií, ktoré každá sviečka, ktorá obsahuje vôňu a jej koncentrácia v sviečke je vyššia ako 1%, má mať takúto Kartu bezp.údajov vyhotovenú. Svojim spôsobom, aj sviečka môže byť nebezpečná a musí byť zhodnotené, v akej koncentrácii daná vôňa v sviečke je. Na základe toho sa vydávajú aj upozornenia a bezpečnostné pokyny. Následne sa ešte sviečka musí notifikovať aj na súvisiacom portáli EÚ.

Výroba sviečok Herbs by Hupka
Výroba sviečok Herbs by Hupka

Je vidieť, že svoju prácu robíš nielen od srdca, ale aj veľmi zodpovedne a poctivo. Sledovať ťa pri výrobe, ako Ti žiaria oči a užívaš si to, je veľmi príjemné. Považuješ za ťažké byť malým podnikateľom na Slovensku? Nemáš niekedy chuť sa vrátiť do korporátu? 🙂

Ďakujem 🙂 No veru, nie je to sranda, ale to asi vie každý jeden malý podnikateľ na Slovensku. Ja som tento vstup na trh mala výrazne zťažený kvôli epidemiologickej situácií, ale prežila som. Nebudem klamať, v tých najhorších momentoch som si už pozerala na Profesii nejaké joby. Našťastie, vždy sa v tých horších časoch stalo niečo pekné, čo ma naviedlo k tomu, aby som to nevzdala a vlialo mi to akúsi nádej. Teraz už nad takým niečím neuvažujem, verím, že nebudem ani musieť, ale kto vie, čo život prinesie 🙂

Rozbiehať vlastnú značku a firmu v čase pandémie ako hovoríš nebolo jednoduché. Kde čerpáš energiu pre svoju prácu a inšpiráciu pre nové produkty a kombinácie jednotlivých zložiek?

Joj, energie ja mám na rozdávanie väčšinu času, niekedy až moc. Keď si niečo zaumienim, idem tvrdo po tom, takže možno aj preto sa mi to podarilo ako-tak rozbehnúť. Inšpiráciu až tak často nehľadám, ona si ma vždy akosi nájde. Je pravda, že niektoré produkty alebo nápady vznikli jednoducho tak, že ma niečo napadlo pri obede. Alebo pri telke. Dorazí nápad a ja za hodinu som schopná vymyslieť všetko okolo toho. Pravda tiež je, že sa to nestáva až tak často, haha. No a potom sú produkty, ktoré som vymýšľala pre seba, pre blízkych, na ich problémy. Čo sa týka ingrediencií a podobne, povedzme si na rovinu, tam je to náročnejšie tým, že nie som chemička. O to viac “samoštúdia”, či pokusov a omylov. Úprimne sa priznám, že v poslednej dobe ma to začalo pri vývoji niektorých produktov, ktoré by som rada uviedla, limitovať, aj preto som sa rozhodla, že o pár mesiacov nastúpim do “kozmetickej školy”. Je to prestížna, online škola v Anglicku a verím, že mi to uľahčí tvorbu nových formulácií a prinesie veľa vzácnych poznatkov.

Si veľmi energická a ako ťa poznám, večne plná skvelých nápadov. Prezraď, máš pre zákazníkov pripravené novinky v portfóliu pre najbližšie obdobie? Vieš nám niečo už aspoň naznačiť?

Veru mám. Tento rok by som nazvala taký “back in time”, pretože sa chystám zaradiť viacero produktov, ktoré som kedysi vyrábala, keď som to mala ešte ako hobby, akúrat, že budú trošku upgradnuté. Prvé prekvapko príde už v marci, môžem zatiaľ prezradiť len toľko, že sa z toho strašne teším a bude to také… veľmi bylinkové a také moje 🙂 Potom mám v pláne ešte Peeling a Soľ do kúpeľa, ktoré pravdepodobne nahradia v portfóliu mydlá. Chystám ešte jedno prekvapko, ale o tom zatiaľ nemôžem hovoriť 🙂 No a na jeseň chcem trošku spraviť redizajn sviečok a najmä ich zvačšiť. Uvidíme však, čo z plánov sa podarí, lebo vieš ako to je…život mieni, pán Boh mení 🙂

To znie veľmi fajn 🙂 U nás v Bezobalovo sa už tešíme na novinky! Veľmi ti tiež držíme palce nielen s uvádzaním nových produktov na trh, ale aj so štúdiom, ktorým svoje poznatky a skúsenosti opäť pozdvihneš. Sme veľmi radi, že tvoja značka je súčasťou našej predajne a môžme tak zákazníkom ponúknuť kvalitu tvorenú s láskou.