Kompostovanie nie je strašiak, nikdy nebolo jednoduchšie

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

kompostovanie
icon-asterisk

Nikdy sme doma nevarili a nepripravovali viac jedál ako práve v období pandémie. Zrazu máme veľa šupiek, odrezkov a zvyškov, ktoré nám zapáchajú v koši. Čo s tým? Účinným a zeleným riešením je efektívne kompostovanie. V minulom článku sme sa téme plytvania potravinami venovali zo všeobecného hľadiska. Ako jeden z najúčinnejších spôsobov, ktorými sa môžeme […]


Uverejnené

Kompostovanie nie je strašiak, nikdy nebolo jednoduchšie

Nikdy sme doma nevarili a nepripravovali viac jedál ako práve v období pandémie. Zrazu máme veľa šupiek, odrezkov a zvyškov, ktoré nám zapáchajú v koši. Čo s tým? Účinným a zeleným riešením je efektívne kompostovanie.

V minulom článku sme sa téme plytvania potravinami venovali zo všeobecného hľadiska. Ako jeden z najúčinnejších spôsobov, ktorými sa môžeme vyvarovať zvýšenej uhlíkovej stope nášho jedla sme uviedli práve kompostovanie. V dome so záhradou, ale aj v mestských bytoch ešte nikdy neexistovalo viac možností ako si účinne vyrobiť kvalitný kompost a odľahčiť pritom našu planétu.

V záhrade je kompost takmer nutnosťou

Majitelia rodinných domov so záhradou už pravdepodobne dávno zistili, že kompostér je pre nich nutnosťou. Slovenská republika počas minulých rokov umožnila každému majiteľovi rodinného domu vyzdvihnúť si na určenej pobočke záhradný kompostér väčšej či menšej veľkosti.

Vďaka tomu získali domácnosti originálne nádoby, do ktorých môžu vkladať kuchynské zvyšky, no v neposlednom rade odpad zo záhrady ako trávu, polámané kusy konárov, lístie, ostrihané kríky či kvety. Na oplátku za to po pár týždňoch získajú v spodnej časti kompostéra kvalitný kompost, ktorým môžu pohnojiť úrodu v ďalšej sezóne.

kompostovanie
zdroj foto: flickr
Kompostovanie v byte má viacero možností

O niečo ťažšie, no stále veľmi jednoduché je premieňanie kuchynského odpadu na niečo užitočné v bytoch. Dnes už existuje niekoľko možností, ako bioodpad efektívne spracovať a odľahčiť pri tom našu planétu. A nie, ani jeden z nich nesmrdí.

Organický odpad, ktorý skončí na skládkach zmiešaného odpadu, sa nestihne rozložiť predtým, ako naň budú vysypané ďalšie vrstvy. Bez prístupu kyslíka vylučuje veľké množstvo metánu, ktorý sa pre našu Zem rovná časovanej bombe.

Azda najjednoduchším spôsobom je zaobstarať si vzduchovo uzavretú nádobu určenú na kompost, do ktorej vkladáte všetky zvyšky vznikajúce pri príprave jedla, zvyšky kávy, kompostovateľné čajové vrecká a podobne. V momente, keď sa nádoba naplní, ju môžete vyniesť do hnedého kontajnera, ktorý bude následne spracovaný v spaľovni bioodpadu.

Slovensko má od 1. januára tohto roku povinnosť zabezpečiť zber organického odpadu vo všetkých obciach. Postupne vidno prvé kroky, ktoré starostovia a primátori obcí zavádzajú, nie sú však ani zďaleka postačujúce pre všetkých obyvateľov. Ak napíšete oficiálnu žiadosť na príslušnú samosprávu, tá je povinná sa ňou zaoberať a v dohľadnej dobe zabezpečiť pre vás zber bioodpadu, napríklad vo forme hnedého kontajnera.

Tým, ktorí berú kompostovanie ako súčasť svojho zerowaste hobby, odporúčame bytový kompostér s fermentačnou hlinou. Ide o nádobu, do ktorej vkladáte na malé kusy nakrájaný odpad, následne ho zasypete špeciále upravenou hlinou a necháte pôsobiť. Takýto odpad vám za pár dní vytvorí kompostovú tekutinu, ktorou po zriedení môžete polievať rastliny či zeleninu na balkóne.

Jednou z najviac rozšírených foriem kompostovania v byte je v súčasnosti vermikompostér, teda nádoba na organický odpad, v ktorej žijú kalifornské dážďovky. Tento druh je náročnejší na starostlivosť a treba byť opatrnejší aj pri tom, čo do kompostéru vkladáme. Dážďovkám je vhodné odpad nakrájať na malé kúsky, prípadne ho pomixovať a nakŕmiť ich. Odvďačia sa vám za to krásnym a vzdušným kompostom, ktorý môžete použiť napríklad pri hnojení izbových rastlín.

kompostovanie
zdroj foto: flickr

Alternatívou k nemu je elektrický kompostér. Ten funguje najrýchlejšie – odpad premení na suchý sypaný kompost pomocou kombinácie viacerých efektívnych metód už za 1 deň. Jeho nevýhodou je vyššia cena a elektrická energia, ktorú využíva pri svojom fungovaní.

Kompostovanie môže združovať komunitu

Ak bývate na bytovke a medzi vašimi susedmi sa nájdu ľudia s podobne ekologickým zmýšľaním, nastal čas na založenie komunitného kompostéra. V blízkosti bytovky umiestnite jeden alebo viacero záhradných kompostérov, do ktorých budú svojim kuchynským odpadom prispievať všetci obyvatelia bytového domu. Je vhodné určiť jedného alebo dvoch kandidátov, ktorí sa budú o kompostér starať, prípadne vysadia v jeho blízkosti malú kvetinovú či zeleninovú záhradku, ktorá poslúži ako motivácia pre všetkých.

Skúste susedov presvedčiť predostrením jednoduchých faktov. Napríklad toho, že organický odpad, ktorý skončí na skládkach zmiešaného odpadu, sa nestihne rozložiť predtým, ako naň budú vysypané ďalšie vrstvy. Bez prístupu kyslíka vylučuje veľké množstvo metánu, ktorý sa pre našu Zem rovná časovanej bombe. Výrazným zredukovaním takéhoto druhu odpadu možno prispieť k spomaleniu globálneho otepľovania.

Zelené kancelárie sú budúcnosť

Hovoriac o utužovaní komunity, rozhodne nemôžeme vynechať aj kompostovanie v kanceláriách. Najmä v korporátnych, ale aj malých spoločnostiach môže byť založenie kancelárskeho kompostu príjemnou zmenou k lepšiemu. Aj tu je ideálnou voľbou si zvoliť jedného či dvoch ľudí, ktorí budú za čistotu a fungovanie kompostéra zodpovedať. Ako budov plných kancelárií pribúda, nemožno zatvárať oči pred tým, že ich zelenšie smerovanie bude v budúcnosti nutnosťou.

Bonus: čo do kompostu rozhodne nepatrí
  • exkrementy vašich domácich miláčikov
  • plastové vrecká z čaju/kapsule z kávy
  • veľké množstvo citrusových šúp, cibule, cesnaku (do vermikompostéru)
  • mäso a kosti
  • nálepky na šupkách z ovocia a zeleniny
  • uhlie z piecky/kozubu
  • olej
  • zvyšky pečiva
  • mliečne výrobky
  • burina a iné expanzívne rastliny
  • cigaretové ohorky

Zdroje: Smallfootprintfamily