Bezobalovo / 01.03.2021
Odpad z jedla sa dá ľahko zredukovať. Tipy na malé zmeny s veľkými výsledkami
BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza
Bezobalovo / 01.03.2021
BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza
Plytvanie potravinami a odpad z jedla, respektíve food waste, je pre nás a našu planétu oveľa väčší problém, ako si často myslíme. Predstavte si, že v priemere každý z nás vyhodí pol kilogramu jedla denne. Keď si to spočítame, je to celkom dosť, však?
Čo tak nezatvárať pred týmto problémom oči, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a začať robiť niečo preto, aby sme toto číslo znížili? Postačia malé zmeny a výsledok je zaručený. A viete, čo je na tom najlepšie? Predsa to, že naša milá planéta sa nám za to pekne poďakuje.
Prednedávnom sme si v článku Plytvanie potravinami – čo pod ním rozumieť a ako mu predchádzať popísali základné informácie o food waste a o tom, koľko zbytočného odpadu na zemi vzniká a prečo. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili super tipy, ako jednoducho môže každý z nás potravinový odpad výrazne zredukovať. A pritom to nie je nič zložité, naozaj postačia malé zmeny.
Ruku hore ten, kto občas vyhodí z chladničky či zo špajze pokazené jedlo. Väčšina z nás má totiž tendenciu kupovať viac potravín ako stihne spotrebovať. Výskum [1] dokonca ukázal, že nákupná metóda veľkých nákupov vedie k väčšiemu plytvaniu potravín ako nakupovanie v menšom množstve.
Keďže momentálne vonku zúri pandémia a je odporúčané chodiť do obchodu čo najmenej, skúste si pomôcť nákupným zoznamom. Majte v kuchyni položený malý zápisník s perom a vždy, keď varíte a dôjde vám nejaká trvanlivá potravina, zapíšte si ju na zoznam.
Pred tým, ako sa vyberiete do obchodu, napíšte si zoznam jedál, ktoré budete počas nasledujúcich dní variť. Vypíšte si, aké suroviny vám na prípravu jedla chýbajú, dopíšte si ich na zoznam a máte. V obchode sa držte tohto nákupného zoznamu a uvidíte, že razom začnete plytvať oveľa menej.
Veľa z nás robí zásadnú chybu – ide na nákup veľkého množstva potravín ešte predtým, ako stihne spotrebovať všetko, čo má doma. Vyhrajte sa so svojou fantáziou, buďte kreatívny a vymýšľajte si rôzne kombinácie jedál, vďaka ktorým spotrebujete všetko, čo máte v chladničke a špajzi. Ak varíte podľa receptu a chýba vám nejaká surovina, nemusíte bežať ihneď do obchodu. Skúste si na internete pohľadať, ako danú ingredienciu nahradiť.
Nesprávnym skladovaním vytvárame veľmi veľa potravinového odpadu, pritom si stačí prečítať zopár riadkov o tom, ako dané potraviny skladovať. Podľa Rady pre ochranu prírodných zdrojov sú až 2/3 potravinového odpadu vytvorené práve z potravín, ktoré sú nesprávne uskladnené. [2] Ide najmä o ovocie a zeleninu, ktoré následkom zlého skladovania začnú predčasne dozrievať a hniť.
Všetko sú to metódy, ktoré nám pomáhajú predĺžiť trvanlivosť potravín. Ich realizácia je väčšinou jednoduchá a pomáha nám zredukovať nielen potravinový odpad a uhlíkovú stopu, ale aj ušetriť peniaze.
Vedeli ste, že prehrabávanie sa v košíkoch s ovocím a zeleninou prispieva k veľkému plytvaniu potravinami? Menej pekné kusy sú chuťovo aj výživovo úplne rovnaké ako tie pekné, no oveľa častejšie končia na skládkach. Ľudia ich totiž nechcú, čím následne vzniká úplne zbytočný odpad z jedla.
Presne tak, prezreté avokádo sa dá výborne využiť ako výživná maska na tvár či celé telo. Stačí do nej pridať med a môžete sa skrášľovať. Alebo do masky zamiešajte aj kávovú usadeninu a máte domáci peeling.
A nezabudnite, že kávová usadenina je perfektná ako hnojivo pre izbové rastliny a taktiež pomáha odpudzovať mušky a vošky.
Zdroje:
[1] https://repository.arizona.edu/handle/10150/332880
[2] https://www.nrdc.org/sites/default/files/wasted-food-IP.pdf
náš eshop čerpá dovolenku do 22.1.2023.
Z tohto dôvodu budú všetky objednávky s doručením KURIÉROM odosielané priebežne od 23.1.2023.
!!! Osobné odbery budú kolegyne v predajni vychystávať aj počas čerpania dovolenky.
Ďakujeme za pochopenie.