Správne uskladnenie potravín vám ušetrí kilá kuchynských zvyškov. Ako na to?

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

uskladnenie potravín
icon-asterisk

Ruku na srdce, kto z nás niekedy nevyhodil polovicu avokáda, príliš tmavý banán alebo mäkkú mrkvu? Ak sa chcete inšpirovať a hľadáte nové spôsoby, ako urobiť uskladnenie potravín efektívnejšie, nech sa páči. Ste na správnom mieste a pozývame vás čítať ďalej. Existuje mnoho tipov, ako správne uskladniť potraviny, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Spísali sme […]


Uverejnené

Správne uskladnenie potravín vám ušetrí kilá kuchynských zvyškov. Ako na to?

Ruku na srdce, kto z nás niekedy nevyhodil polovicu avokáda, príliš tmavý banán alebo mäkkú mrkvu? Ak sa chcete inšpirovať a hľadáte nové spôsoby, ako urobiť uskladnenie potravín efektívnejšie, nech sa páči. Ste na správnom mieste a pozývame vás čítať ďalej.

Existuje mnoho tipov, ako správne uskladniť potraviny, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Spísali sme pre vás tie, ktoré máme odskúšané a ktoré naozaj fungujú. Budeme však veľmi radi, ak nás v komentároch inšpirujete, ako sa stať v úschove potravín hotovými majstrami. 🙂

Uskladnenie potravín – ako to robiť…

Ako sa vraví, long story short, najlepšie je prejsť rovno k veci a prehľadne vymenovať tipy, ktoré skutočne zaberajú. Najčastejším jedlom, ktoré v domácnostiach končí ako odpad je pečivo. Je jedno, či hovoríme o chlebe, croissantoch či žemliach – ich osud je často jasný. Buď stvrdnú alebo podľahnú plesni v nevzdušne zabalenom plastovom vrecku. Naše riešenie je veľmi jednoduché, na jeho uskladnenie používame vrecko potiahnuté včelím voskom, prípadne samotný veľký včelí obrúsok. Prekvapivo rovnako dobrú prácu však odvedie aj čistý chlebník, do ktorého chlieb stačí vložiť. Ubezpečte sa však, že doň nepreniká vzduch.

uskladnenie potravín
zdroj: Pexels

Ďalšími potravinami, ktoré ľudia nakupujú do zásoby, no ich krátka životnosť im často robí vrásky, sú rôzne druhy koreňovej zeleniny. Pri mrkve, petržlene, špargli či reďkovke je riešenie mierne prácnejšie, no určite stojí za to. Jednoducho ich očistíme, odtrhneme vňať (čerpá zo zeleniny vlhkosť) a vložíme ich koreňovou časťou do skleného pohára s vodou. Takto zeleninu skladujeme v chladničke. Vodu podľa potreby vymieňame, výborne poslúži napríklad na zaliate izbových kvetov.

Aj tu je však skvelým pomocníkom milovaný včelí obal. Vedeli ste, že keď doň zabalíte stopky banánov, potrvá oveľa dlhšie, kým sčernejú?

Uskladnenie potravín je v prípade listovej zeleniny, predovšetkým rôznych druhov hlávkových šalátov, veľmi nenáročné. Aj v tomto prípade poslúži univerzálny pomocník – včelí obrúsok, máme však ešte jednoduchšie riešenie. Zabaľte ho do čistej bavlnenej utierky (osvedčil sa nám aj kúsok čistého froté), poriadne ju navlhčite a vložte do chladničky. Po jej vyschnutí proces opakujte, pokiaľ šalát neskonzumujete. Vydrží dlho chrumkavý a bez horkosti, ktorú často naberá z okolitých pachov.

Riadime sa pravidlom, že nakúpiť treba iba toľko, koľko sme schopní skonzumovať. Napriek tomu sa niekedy stane (napríklad počas letnej sezóny našej záhradky), že máme doma prebytok ovocia a zeleniny. Všeobecne platí, že ovocie a zelenina so stopkou vydržia čerstvé o niečo dlhšie. Aj tu je však skvelým pomocníkom milovaný včelí obal. Vedeli ste, že keď doň zabalíte stopky banánov, potrvá oveľa dlhšie, kým sčernejú?

…a ako zase nie.

Donedávna sme aj my robili mnoho chýb (a stále máme ďaleko od dokonalosti), ktoré nás stáli desiatky pokazených kusov ovocia a zeleniny. Naučili sme sa však zopár trikov, ako to nerobiť – teda čo neskladovať s čím a čomu sa pri uskladňovaní potravín vyhýbať.

Kombinácie, ktoré sa veľmi nekamarátia, možno nájsť aj medzi ovocím, aj medzi zeleninou. Typickým príkladom je napríklad cibuľa, ktorá spôsobuje nakličovanie zemiakov. Ak ste ich doteraz skladovali blízko seba, už viete, prečo zemiaky tak rýchlo podliehali skaze. Podobný vzťah majú s ostatným ovocím aj jablká – urýchľujú ich dozrievanie, dokonca prezrievanie a spôsobujú nepeknú reťazovú reakciu. Pokiaľ je to možné, skladujte ich samostatne. Toto pravidlo sa dá zovšeobecniť na ovocie a zeleninou celkovo – najlepšie, čo môžete urobiť, je skladovať ich v oddelených miskách.

uskladnenie potravín
Správne uskladnenie potravín vám ušetrí kilá kuchynských zvyškov. Ako na to?

Problém môže nastať aj vtedy, ak zeleninu pred uskladnením umyjeme. Aj voda patrí k spúšťačom urýchleného dozrievania, môže sa dostať do prasklín a spôsobiť dokonca proces hnitia. Rajčiny, paprika, cuketa, melón – čokoľvek sa chystáme odložiť na neskôr by malo ísť do chladničky neumyté.

Apropo, chladnička. Chlad nemusí automaticky znamenať pozitívny atribút pri uskladňovaní. Stačí, ak si pred vložením potravín do chladničky predstavíte ich prirodzené prostredie, podľa ktorého sa zariadite. Veľmi rýchlo si uvedomíte, že teplo- a slnkomilné potraviny ako banány či paradajky do chladničky nepatria. Najlepšie im bude na svetlom mieste, napríklad v ovocnej mise na stole blízko okna, kde krásne dozrejú a získajú plnšiu a sýtejšiu chuť.

Toto pravidlo sa dá zovšeobecniť na ovocie a zeleninou celkovo – najlepšie, čo môžete urobiť, je skladovať ich v oddelených miskách.

Nenahraditeľní pomocníci v domácnosti

A napokon zoznam našich pomocníkov, bez ktorých si už praktické uskladnenie potravín nevieme predstaviť. Na prvom mieste hrdo stojí včelí obrúsok. Je možné ich kúpiť v rôznych veľkostiach a veselých farbách, zároveň sa stanú aj doplnkom a spoločníkom na výletoch. Praktickou alternatívou je aj celé voskové vrecko, ktoré vynikajúco poslúži napríklad na spomínané uskladnenie pečiva.

V neposlednom rade sa nám osvedčilo používanie sklenených misiek so vzduchotesným uzáverom, ako aj pohárov z jogurtov či mlieka v skle. Dnes existuje takmer neobmedzené množstvo spôsobov, ako ich označiť a vytvoriť tak zo svojej kuchyne či chladničky estetické miesto.

uskladnenie potravín
zdroj: Bezobalovo

Samozrejme, tí najväčší minimalisti sa často vynájdu a vyrobia si obaly z materiálov, ktoré doma nevyužívali. Tento obdivuhodný prístup nevyhovuje každému, no nejeden z nás v ňom môže nájsť aspoň malú inšpiráciu, ako pomôcť prírode.

Vedeli ste, že…?

  • … takmer tretina všetkého jedla sveta určeného na konzumáciu skončí v koši?
  • … na dopestovanie jedla, ktoré sa nikdy nezje, využívame plochu o veľkosti Číny?
  • … potravinový odpad je zodpovedný za tvorbu približne 4,4 gigaton CO2 za rok?
  • … 40 – 50 % bioodpadu tvoria ovocie a zelenina, 30 % pečivo a zvyšok najmä mäso a ryby?
  • … boj jednotlivcov s potravinovým odpadom je číslom 1 v boji proti klimatickej kríze?

zdroje: thezerowastecollective.com, earth.org