10 dôvodov, prečo je prírodná kozmetika láskavejšou voľbou

BezobalovoInšpirácie a motiváciaKlimatická kríza

10 dôvodov, prečo je prírodná kozmetika láskavejšou voľbou
icon-asterisk

Dôvodov, prečo je prírodná kozmetika láskavejšou voľbou, by sme určite našli viac ako 10. Jej etický charakter v spojení s estetickým zovňajškom a pozitívnym vplyvom na naše zdravie z nej robia alternatívu, ktorú by mal vyskúšať každý. Sústredili sme sa na preukázateľné benefity. Pre každého konzumenta môže byť dôležitý iný atribút kozmetiky, no vo väčšine […]


Uverejnené

10 dôvodov, prečo je prírodná kozmetika láskavejšou voľbou

Dôvodov, prečo je prírodná kozmetika láskavejšou voľbou, by sme určite našli viac ako 10. Jej etický charakter v spojení s estetickým zovňajškom a pozitívnym vplyvom na naše zdravie z nej robia alternatívu, ktorú by mal vyskúšať každý.

Sústredili sme sa na preukázateľné benefity. Pre každého konzumenta môže byť dôležitý iný atribút kozmetiky, no vo väčšine prípadov sa k nemu pridajú aj iné pozitíva, ktoré tvoria láskavý a dnes už ľahko dostupný koncept prírodnej kozmetickej rutiny.

1. prírodná kozmetika = prírodné zloženie

Pri kvalitnej a certifikovanej kozmetike sa predpokladá, že jej zloženie je čisto prírodné. To znamená skutočné extrakty z bylín, reálna jemná vôňa, žiadne parabény, lacné chemické náhrady a v ideálnom prípade ani palmový olej. Využíva poznatky získavané našimi predkami po tisícročia a vracia sa k tradícii, ktorá je pre naše telo najprirodzenejšia.

2. výrobca sa zaujíma o celý reťazec

Rovnako tu platí pravidlo, že ak sa výrobca zaujíma o zloženie, pravdepodobne sa stará aj o celý reťazec výroby. Znamená to, že mu záleží nielen na tom, či použije napríklad lupene reálnych ruží, ale aj na tom, odkiaľ tieto ruže pochádzajú, ako boli vypestované, či pre ich pestovanie neutrpeli iné biotopy a či boli ich pestovatelia riadne zaplatení. Kúpu takejto kozmetiky napríklad na Slovensku podporujete lokálnu ekonomiku, zamestnanosť a férovú výrobu produktov.

prírodná kozmetika
zdroj foto: Pexels

3. je jemná ku všetkým druhom pokožky

Z jej zloženia automaticky vyplýva asi najväčší benefit, ktorým je zdravotná bezpečnosť takýchto produktov. Vďaka obsahu konkrétnych látok, akými sú napríklad kozie mlieko, ovsené vločky či bahno a soľ z Mŕtveho mora, prírodná kozmetika pokožku nielen efektívne čistí, ale aj vyživuje, chráni a lieči. Je vhodná a jemná aj k detskej pokožke, popri lekársky schválenej liečbe pomáha liečiť atopické ekzémy a predchádzať vzniku kožných chorôb a alergií.

4. odmieta testovanie na zvieratách

Označenie kvietkom Vegan alebo najvyšším prírodným certifikátom Leaping Bunny, teda skákajúcim zajkom znamená, že prírodná kozmetika a ani žiadne jej prísady neprešli nehumánnym testovaním na zvieratách. Tieto certifikáty sa čoraz častejšie snažia dosiahnuť aj konvenčné značky kozmetiky, čo odzrkadľuje tlak a záujem kupujúcich, ktorí čoraz častejšie siahajú po takzvaných cruelty free produktoch (produktoch vyrobených bez krutosti, pozn. redakcie) Vďaka tlaku verejnosti je však “klasické” testovanie na zvieratách v Európe už zakázané a kozmetický priemysel sa v tomto prípade uberá viac ako dobrým smerom.

5. balenie neubližuje prírode

Veľké plus je balenie prírodnej kozmetiky. V prípade tuhého zloženia ide väčšinou o papierový obal, ak hovoríme o tekutej kozmetike, nájdete ju v donekonečna recyklovateľnom skle, ešte aj s estetickou etiketou. Novým trendom je nakupovanie bezobalovo (ako napríklad u nás 🙂 ), kde si môžete kúpiť tuhú kozmetiku úplne bez obalu a tú tekutú načapovať do vlastných obalov. Nákup takýmto spôsobom človeku hneď zdvihne endorfíny, však?

prírodná kozmetika
zdroj foto: Pexels

6. je koncentrovanejšia a v konečnom dôsledku lacnejšia

Pre mnoho ľudí je bariérou pri kúpe takéhoto druhu kozmetiky cena. Málokto si však uvedomuje, že napríklad tuhé šampóny, mydlá, prípadne drogéria sú koncentrovanejšie než konvenčná kozmetika. Ak si užívateľ zvykne nanášať si menej šampónu, jeho účinok bude rovnaký a vydrží rovnako dlho alebo dlhšie než fľaštička šampónu. V konečnom dôsledku sú tak tieto produkty mnohokrát lacnejšie alebo cenovo vyrovnané tým, na ktoré sme boli dlhé roky zvyknutí.

7. široký výber zaujímavých a krásnych produktov

Dnes si už vyberie každý. Konkurencia je veľká, kvalita sa zvyšuje a kupujúci sa dnes môže rozhodnúť medzi desiatkami produktov z oblasti telovej, vlasovej, ústnej, dekoratívnej či pleťovej kozmetiky, a to dokonca priamo od lokálnych slovenských výrobcov.

8. prírodná kozmetika má vždy svoj príbeh

Vraví sa, že vždy, keď si niečo kúpime od malého výrobcu, na druhej strane existuje zopár konkrétnych ľudí, ktorým spravíme veľkú radosť. Prírodná kozmetika má väčšinou svoj krásny príbeh, na začiatku ktorého stala pozbieraná odvaha a chuť robiť niečo inak, lepšie a s láskou. Nie je príjemné podporovať takýto druh ekonomiky?

9. zanecháva dobrý pocit na duši

Keď sa spoja všetky vyššie uvedené faktory, človek má zo svojej kúpeľne alebo kozmetickej taštičky lepší pocit. Robí niečo naozaj dobré pre svoje telo, no vďaka prístupu výrobcov a predajcov aj pre svoj duševný pocit. Podporou ľudí s príbehom a miestnej ekonomiky, ako aj odmietaním produktov testovaných na zvieratách činí každý konzument trochu dobra a robí tento svet lepším miestom pre život.

10. je originálnym darčekom s pridanou hodnotou

Darovanie klasických darčekových kaziet asi už trochu vyšlo z módy (tým definitívne nechceme uraziť nikoho, kto takéto darčeky rád dáva), prečo to však trochu neokoreniť? Prírodná kozmetika poskytuje nekonečne veľa možností a kombinácií, ako vyskladať originálny darček s osobným podtónom. Vy najlepšie viete, aký typ pokožky má váš blízky človek, prípadne akú vôňu preferuje alebo či mu záleží na výrobnom procese kozmetiky. Verte nám, či už ako hlavný darček alebo voňavý doplnok, slovenská, lokálna a prírodná kozmetika nikoho nesklamú.